Let op! Alle genoemde crèmes, gels en pleisters zijn medische hulpmiddelen en dienen te worden gebruik op aanwijzing van een arts.
Littekens kunnen vervelend zijn, kunnen trekken en jeuken, mechanisch in de weg zitten en kunnen een cosmetisch probleem zijn. De plastisch chirurg probeert een litteken zo te plannen dat het niet opvalt. Door verfijnde hechttechnieken en goede postoperatieve wondbehandeling zal een litteken in de meeste gevallen netjes wegtrekken tot een dun licht lijntje. Helaas is dit niet in alle gevallen zo. Ook kunnen er littekens zijn ontstaan na een ongeluk of verwonding. Als een litteken niet mooi geneest is daar vaak iets aan te doen.
Dit hoeft niet altijd chirurgisch te gebeuren maar kan ook op andere wijze. Deze pagina gaat over littekens behandelen met siliconen pleisters en gels. Maak een afspraak voor een advies welke litteken behandeling voor jou het beste is.
Er zijn veel verschillende soorten siliconen littekenpleister in de handel. Omdat wij goede resultaten hebben behaald met het gebruik van de Scarban pleisters raden wij deze vanuit Kliniek het Bolwerk aan.
Hoe werkt wondgenezing?
Indien het lichaam merkt dat er een onderbreking is in de barrière van de huid is, een verwonding, wordt het lichaam aangezet tot herstel van deze wond. Hiertoe wordt een cascade reactie door het lichaam opgestart. Via het bloed aangevoerde factoren zullen eerst de wond sluiten en door middel van stolling van factoren een een wondkorst vormen. Als het acute probleem van de wondbedekking is opgelost gaat het lichaam over tot een meer permanente bedekking door stabieler littekenweefsel.
Uiteindelijk krijgt het lichaam een seintje dat het litteken stabiel is en de barrièrefunctie weer is hersteld, en dat het stugge littekenweefsel weer kan worden afgebroken en omgezet kan worden is een soepeler huid. Dit proces kan maanden tot wel een jaar duren. In het begin is het dus van belang dat er geen redenen zijn die dit delicate proces van wondgenezing verstoren anders dreigt een lelijk litteken. Langdurig open wonden, ontstekingen maar ook een gebrek aan voedingsstoffen kunnen verstoringen geven in het proces van genezing.
Hoe werkt een siliconen littekenpleister?
Er zitten geen genezende factoren in de siliconenpleister, hoe werkt dit proces dan?
Door het bedekken van een litteken met een siliconen sheet of gel wordt het vochtverlies via het litteken beperkt. Het lichaam stopt dan met de aanvoer van genezingsfactoren waardoor het litteken sneller stabiel wordt. Als het lichaam merkt dat het litteken stabiel is krijgt het een seintje dat de herstel reactie kan worden afgebouwd waarna het litteken minder rood wordt, minder jeuk of irritatie geeft en weer tot rust komt.
Vergoeding?
Soms worden siliconenpleisters vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Vraag of dit in jouw geval ook zo is tijden het consult.
Consult
Omdat de behandeling van een afwijkend litteken maatwerk is, is het niet mogelijk om een algemeen advies te geven via deze webpagina. Er zijn meerdere manieren om een litteken te behandelen, deze zijn afhankelijk van de fase waarin het litteken zich bevindt. Het ene litteken is gebaat bij een operatieve behandeling terwijl een ander litteken juist beter reageert door het met rust te laten. Wat voor de een werkt kan voor de ander geen effect hebben. Kortom voor een goed, persoonlijk en op maat gemaakt advies, maak een afspraak en we bespreken samen de opties.